About

In mijn ontwerpen werk ik altijd vanuit een probleem. Problemen zijn er om opgelost te worden. Dit hoeft helemaal geen levensbedreigend probleem te zijn. Interessant zijn juist de alledaagse ‘problemen’; onhandigheden waardoor je met de handeling of bezigheid meer tijd kwijt bent dan dat je er aan zou willen besteden. Dat zijn voor mij interessante kwesties.

Met een voorbeeld kan ik dit heel makkelijk duidelijk maken. Neem het aardappelschilmesje, het functioneert prima; het schilt, is niet duur in aanschaf en snijdt ook nog eens goed.

Toch heeft iemand de dunschiller bedacht. De dunschiller kan ook gebruikt worden door iemand met weinig ervaring in aardappelschillen, bovendien heb je minder afval en ben je veel minder tijd kwijt. Daarnaast is de dunschiller kennelijk even duur in productie want ook de aanschafkosten zijn nagenoeg gelijk aan die van een aardappelschilmesje.

Dat is waar ik naar streef: het dagelijks leven te vergemakkelijken door een product te verbeteren of te bedenken dat minder tijd, moeite of kracht kost.

Naar mijn mening is dat alleen mogelijk door goed onderzoek te doen. Niet alleen door literatuur en internet te raadplegen, of door met mensen in gesprek te zijn. Het is vooral belangrijk om het probleem te zien, te voelen en te proeven. Het probleem te ervaren. Pas dan kun je een ideale oplossing vinden.